Witam wszystkich :)
Specjalnie na zyczenie Ewonka przepis na spod do pizzy z jednej z moich szwedzkich ksiazek kucharskich :):)
Lubie te ksiazki, bo wszystko jest w decylitrach(takie miarki sa do nabycia w IKEA) i nie wymaga wazenia :):)
Przepis pochodzi z ksiazki Helt Enkelt mat for moderna manniskor :). Bardzo modern to ja sie nie czuje, ale przepis polecam :), oto i on:
25 g drozdzy
2 dl cieplej wody
2 lyzki stolowe oliwy lub oleju
1 lyzeczka soli
6-7 dl maki pszennej (w moim przypadku mix bezglutenowy)
i oto caly sekret Ewonku :):):), dalej postepujemy jak w przypadku kazdego ciasta drozdzowego.
Autorzy podaja, ze jest to ilosc na 2-4 spodow, mi wyszedl jeden zarowno w glutenowym jak i bezglutenowym przypadku :):):)
Pozdrawiam Serdecznie
Izon bardzo szwedzki filcujacy obecnie i troche szydlujacy :):):).
Twory zamieszcze, moze nawet dzis popoludniu,
a teraz trzeba leciec do pracy...paaaa....milego :):):)
Jak tylko będę miała porządny piekarnik, to na pewno zrobię Izonową pizzę :-)
OdpowiedzUsuń